Column | Ik lijd aan niets – kunt u daar wat mee?

Ik verveel me nooit en dat is geheel en al te danken aan de Facebookgroep Roept u Maar (RuM). Het is een ontmoetingsplaats voor journalisten die oproepen doen en potentiële interviewkandidaten. Een vriend raadde me de groep aan toen ik eens een stuk voor Quote moest schrijven over de nadelen van een tweede huis. Ik kende bijna niemand met een tweede huis, dus de groep was een uitkomst. Op mijn oproep, waarin ik schreef dat het mij om de keerzijde van zo’n huis ging, kreeg ik veel persoonlijke berichten van mensen die in het bezit waren van een vakantiehuis en me daar wel wat over wilden vertellen.

Tot zover ging het goed, maar toen kreeg ik ze aan de telefoon. Ja, ze hadden inderdaad een tweede huis, in Umbrië, of in de Algarve, heerlijk was dat. De nadelen? Moest het stuk daar echt over gaan? Dat was wel een heel moeilijke vraag, daar hadden ze zo één twee drie geen antwoord op. Ja, het kostte wat zo’n huis, maar het was elke cent waard. Kon ik daar wat mee?

Het bleek dat mensen best in een tijdschrift wilden, zolang ze zelf maar bepaalden hoe.

Echt interessant werd RuM pas toen ik als toeschouwer in de groep bleef hangen. Niet de mensen die reageren, maar de oproepen zelf zijn fascinerend.

„Hoi mensen, voor een bekend landelijk tijdschrift ben ik op zoek naar vrouwen (24 tot 45, vanwege de doelgroep) die graag een sociaal leven zouden hebben.”

„Voor een drieluik in een weekblad zoek ik vrienden of familieleden (25-45 jaar) van iemand die ooit vermist was. Belangrijk is dat de vermiste persoon later wel weer is gevonden.”

„Gezocht voor een interview in een weekblad voor vrouwen: een vrouw die de afgelopen jaren genezen is van kanker, die nu zwanger is en in 2024 gaat bevallen. Het wordt een positief interview met fotografie.”

Op die laatste oproep reageert ene Jennifer: „Natuurlijk gelukt of met medisch ingrijpen?” Het antwoord van de journalist die de oproep plaatste: „Mag allebei.”

Heb of had jij een kutleven, en mogen wij dat gebruiken om tijdschriften te verkopen?

Die werkwijze is best te begrijpen. Als ik het afgelopen jaar zag dat Coen Verbraak een nieuw artikel aan zijn Volkskrant-reeks ‘Nooit meer dezelfde’ had toegevoegd, over de oncologisch chirurg die zelf kanker kreeg, of over de vrouw die de begrafenis van haar aanstaande moest regelen in plaats van hun bruiloft, dan was dat ook het eerste wat ik las. Human interest, heet dat dan, maar de scheidslijn tussen human interest en sensatiezucht is dun. Misschien maakt dat weinig uit: er zijn mensen die om uiteenlopende redenen graag hun verhaal willen vertellen en er zijn mensen die het willen lezen. Iedereen tevreden.

En toch, als je op RuM kijkt kun je je niet aan de indruk onttrekken dat uit werkelijk elke vorm van leed een slaatje moet worden geslagen. Momenteel is RuM in de eindejaarssferen. Een publieke omroep is op zoek naar ouders van een kind dat „vuurwerk heeft afgestoken met een pijnlijke afloop”. Een grote nieuwssite zoekt naar mensen die willen vertellen over een jaarwisseling die ze nooit meer willen meemaken („mijn oud & nieuw from hell”), bijvoorbeeld omdat „er een ongeluk met vuurwerk gebeurde”, of om andere redenen, het maakt niet uit, als het maar vreselijk was. En dan is er nog het maandblad dat op zoek is naar iemand die helemaal moederziel alleen oud en nieuw viert. „Is je relatie net voor de feestdagen uitgegaan? Of wil je met oud en nieuw graag bij je vrienden zijn, maar hebben zij het druk met hun eigen leven? Misschien ben je dit jaar wel een dierbare verloren, en is de feeststemming bij jou ver te zoeken.” Ja, of misschien zijn al je naasten wel overleden, tijdens het kerstdiner, net toen jij even in de keuken stond. We zeggen maar wat, we horen graag van je.

Op RuM valt in elk geval minder te halen dan het lijkt. De journalist die nog naar eenzame oud-en-nieuw-vierders zoekt krijgt straks mensen aan de telefoon die dan zeggen: „Ik vier het juist met heel veel mensen, ik ben namelijk ongekend populair en al mijn vrienden leven nog. Kun je daar ook wat mee?”

Tessa Sparreboom is neerlandicus en oud-redacteur van Propria Cures.